jheyno Gutta cavet lapidem - non forte, sed saepe cadendo

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruoka

Viljelijän asia on yhteinen

Kuluneen kesän aikana suomalaisilta maatiloilta kantautui syvä ja vakava huoli. Kannattavuus heikentyi entisestään ja viljelijöiden toimeentulo kävi yhä vaikeammaksi.

Kirjoitin ennen budjettiriihtä blogiini, että syvään kannattavuuskriisiin ajautunut maatalous tarvitsee kattavan kriisitukipaketin. Hallituksen myöntämä kriisipaketti tuli todelliseen tarpeeseen, mutta pitkän aikavälin ongelmia se ei ratkaise.

Suomalaisia tuotteita suomalaisille suoraan tuottajilta

Suomalainen ruoka on puhdasta. Sen tuottamisessa ei käytetä antibiootteja turhaan, eikä myrkytetä peltoja vuosikausiksi ne pilaavilla kemikaaleilla. Suomen laatuvaatimukset ovat tiukkoja ja valvontaa harjoitetaan säännöllisesti.

Viime vuonna Suomessa oli 48 562 maatilaa. Näistä luomutiloja vajaa kymmenen prosenttia. Ja liki 90 % tiloista kuuluu EU:n hyväksymään maatalouden ympäristöohjelmaan.

Pelastetaan maaseutu – ei tehdä yhtään mitään!

Viime aikaiseen vilkkaaseen keskusteluun gallupista koskien Suomen asuttuna pitämistä toi Jukka Relanderin kolumni Yleisradion sivuilla raikkaan tuulahduksen. 

Vertaillen Saksaan

Tämä politiikkojen pragmatiikka, eli puheellinen toimintakykyisyys, on mielenkiintoinen ”lukeneiston” käyttämä termi. Siihen kuuluu toki mukaan Sipilän puhekyvykkyys toimia ja Orpon nähty pragmatiikkakykyisyys toiminnassaan. Oma näkemykseni on pragmatiikasta, että se on politiikkojen pikkupaskapuheiden laskinämpärin nimitys! Sen nimityksen tarvitsee aamuTV ikuisuuskeskustelijat ja lehdistön sanavääntelijät.

 

Lyhyestä virsi kaunis... ?

Suomessa kaupasta ostettavassa ruuassa erilaisten verojen ja veronkaltaisten maksujen osuus on noin 40% myyntihinnasta.
Muualla euroopassa vastaava luku on keskimäärin 20%.
Suomessa maksetaan ennätyssuurta kansallista "maataloustukea" lainausmerkeissä koska suuri osa siitä menee aivan johonkin muualle.
Ruoka kaupassa on noin 10% kallimpaa kuin esim. Hollannissa.

Hienoa, Suomi! Syömme brasilialaisten orjien tuottamaa ruokaa!

Aamukahvi meni väärään kurkkuun taas vaihteeksi.

MT välitti Reutersin uutisen pakkotyöstä brasilialaisilla kotieläintiloilla. Siinä kerrottiin tuhansien ihmisten tekevän työtä täysin epäinhimillisissä oloissa ja jopa 20-tuntisia työpäiviä. Yhteensä arvioitiin Brasiliassa olevan noin 160 000 ihmistä pakkotyössä (tämä tosin käsittääkseni eri aloilla, jutusta ei käynyt ilmi)

Hienoa, Suomi! Syömme brasilialaisten orjien tuottamaa ruokaa!

Aamukahvi meni väärään kurkkuun taas vaihteeksi.

MT välitti Reutersin uutisen pakkotyöstä brasilialaisilla kotieläintiloilla. Siinä kerrottiin tuhansien ihmisten tekevän työtä täysin epäinhimillisissä oloissa ja jopa 20-tuntisia työpäiviä. Yhteensä arvioitiin Brasiliassa olevan noin 160 000 ihmistä pakkotyössä (tämä tosin käsittääkseni eri aloilla, jutusta ei käynyt ilmi)

Roskaako lautaselle?

Kuuluisa TV-Kokki Jyrki Sukula on YLE/Uutisten nettijutun mukaan tehnyt Nordic Business Forumin vieraille muiden ruokien joukkoon roskakalapullia.  

Ymmärrän tai ainakin haluaisin ymmärtää Sukulan tarkoituksen edistää kalojen monipuolista hyväksikäyttöä.  Ja minustakin tuollainen businesstapahtuma on erinomainen tilaisuus edistää hyvää asiaa.

Kouluruoka - joka vuosi pahaa

Kouluruoka on jälleen esillä, niin kuin se joka vuosi yleensä on - lähes aina negatiivisessa valossa. Tällä kertaa se on esillä Saarioisten entisen toimitusjohtajan ansiosta, joka totesi "Maksullinen kouluruoka lisäisi ruuan arvostusta". Nyt ruokaa jää ilmeisesti syömättä ja hävikki on kasvanut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä