jheyno Gutta cavet lapidem - non forte, sed saepe cadendo

Kaikki blogit puheenaiheesta ALV

Veroaste ja alv

 

Kuten tunnettua, Suomessa on korkea veroaste. OECD neljänneksi korkein. Mielenkiintoista on ettei se ole pahemmin muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana. Verotuksen rakenne on kylläkin muuttunut aika paljon.

  • Progressiivinen tulovero on korvautunut regressiivisellä pääomatulojen kevyen verotuksen johdosta.

  • Progressiivinen omaisuusvero taas korvattiin henkiverolla (kiinteistövero).

  • ALV on noussut ja muuttanut muotoaan.

Vähäisen liiketoiminnan ALV-rajaa on nostettava

Tällä hetkellä on käynnissä kansalaisaloite, jonka tavoitteena on vähäisen liiketoiminnan ALV-velvollisuus rajan nostaminen 50 000 :n euroon. Tähän mennessä koossa on jo yli 14 000 allekirjoitusta, mutta lisää tarvittaisiin ehdottomasti, sillä maamme tarvitsee aitoa yrittäjyyteen kannustamista sekä kannustinloukkujen purkamista.

EU:n tulisi seurata Ruotsia ja tehdä korjaamisesta kannattavampaa

Tuoreiden uutisten mukaan Ruotsin hallitus on esittämässä verohuojennuksia, jotka kannustavat ihmisiä korjauttamaan rikki menneet asiat roskiin heittämisen sijaan. Tavoitteena on alentaa kenkien, vaatteiden ja polkupyörien korjauksen ALV-kanta 25 prosentista 12 prosenttiin, ja antaa puolet suurten kodinkoneiden kuten uunien, jääkaappien ja tiskikoneiden korjauskustannuksista takaisin verovähennyksinä.

Pienyrittäjä kiittää

Hallitus on toteuttamassa hallitusohjelman mukaisesti maksuperusteiseen arvolisäveroon siirtymisen. Uudistus koskee alle 500.000 € liikevaihdolla toimivia pienyrityksiä. Uudistus on merkittävä ja äärimmäisen tärkeä monelle yritykselle.

Virossa alle 40.000 euron liikevaihdon yrityksiltä poistettiin arvonlisävero.

Viron hallitus päätti tänään nostaa yritysten arvonlisäveron maksuvelvollisuuden rajaa pienyritysten ja ammatinharjoittajien osalta 16.000€:n liikevaihdosta 40.000€:n ylittävään liikevaihtoon. Eli alle 40.000€:n vuosiliikevaihdolla toimivilla yrityksillä ei ole arvonlisäveron ilmoitusvelvollisuutta.

Viron hallitus todella panostaa yksityisyrittäjyyteen. Se ei tue yritysten monopolisoitumista, vaan estää sitä ja lisää yritysten kilpailua. Näillä toimilla edesautetaan talouden tervettä kehitystä, josta hyötyvät kuluttajat, yrittäjät ja valtio.

Hauskanhullu verottaja

Hauskanhullu verottaja

Viikko sitten kerrottiin lehdistössä Verohallinnon ja Kansainvälisen valuuttarahaston yhdessä tekemästä tutkimuksesta Suomen alv-järjestelmästä.

Ensin huonot uutiset: Noin 5 % arvonlisäverosta jää keräämättä pääosin huonosti menevien yritysten jättäessä verot maksamatta. Eikä Verohallinto haluaa ihan hevillä pistää niitä konkurssiinkaan, sillä mitä se auttaisi? Loput kertyy pienistä rippusista, kun pienet purot jäävät keräämättä. Esimerkiksi moni yhdistys välttelee verottamista vaikka sen liiketoiminta jo edellyttäisi arvonlisäveron maksua.

Kuinka rahat palautettiin kansalle

Konttivirkamiehet istuivat kahvipöydässä yhdessä Tilapäisratkaisu-pilvenpiirtäjän kahviloista. Tunnelma oli rauhallinen, vähän kuin arkena ruotsinlaivoilla.

- Me onnistuimme kaikesta huolimatta, ensimmäinen virkamies totesi huokaisten. - Vaikka välillä jo tuntui ihan mahdottomalta.

- Olihan se aikamoista hapuilua, toinen virkamies myönsi. - Melkein jo olimme perustamassa omia poliisivoimia tänne.

Köyhyyttä ei torjuta ruoan arvonlisäverolla

Eduskuntavaaliehdokkaille lähetetään runsain mitoin erilaisia kyselyitä, joissa udellaan kantoja monenlaisiin poliittisiin kysymyksiin. Näistä tunnetuimpia ovat tietysti vaalikoneet, mutta muitakin on.

Taannoin eräs tutkimusyhtiö lähestyi minua puhelimitse kaupan toimijoiden puolesta. Haastatteluun sisältyi liuta kysymyksiä, joista osaan palaan ehkä vielä myöhemmin.

Politiikot eivät ymmärrä kansalaisten arkea

95,5%  MTV:n verkkokyselyyn osallistuneista on sitä mieltä, että päättäjät ovat täysin menettäneet ymmärryksensä tavallisen kansan arkipäivästä. Siitä kertoo myös eri puolueiden kansanedustajien ja jopa ministerien kannanotot siitä, ketkä ovat Suomessa pienituloisia vai onko heitä ollenkaan.

Essee ALV-alarajan noston vaikutuksista pienyritykselle

Hallitus nostaa ALV-velvollisuuden alarajaa 10000 euroon ja ylärajaa 30000 euroon. Tämä essee pohdiskelee nostojen vaikutuksia pienyrittäjän arkeen.

Nosto ei vaikuta millään lailla edes pienituloisen 1300e/kk bruttotuloja nostavan yrittäjän palkkaan, sillä 1300e bruttokuukausituloihin päästäkseen yrittäjän pitää myydä alasta riippuen noin 31000e alvittoman myynnin edestä tavaraa tai palveluita, jolloin yrittäjä on jo koko huojennuksen ulkopuolella. *

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä