jheyno Gutta cavet lapidem - non forte, sed saepe cadendo

Perustietoa islaamista VI

  • Kivi
    Kivi
  • Kivetys
    Kivetys
  • Kivitys
    Kivitys

Tuomitseeko Koraanin julistama islaam avioliitonulkopuolisesta seksistä kivitettäväksi?

No ei todellakaan tuomitse.

Islaamin mukaan Koraani on Jumalan pyhää sanaa ja islaam itsessään alistumista tuohon julistukseen, Islaam on kirjan uskonto. tuon kirjan tekstejä ei saa sormeilla, siihen ei saa listätä eikä siitä pois ottaa. Kaikki Koraanin ulkopuolinen määräily ja käskytys on ihmisten määräyksiä ja käskytystä, ei Jumalan. Mikään sellainen ei siis ole, eikä voi olla, islaamia.

 

Koraanin määräykset avioliitonulkopuolisesta seksistä, sukupuolisesta kanssakäymisestä, on yksiselitteinen. Ensinnäkin se tuomitsee vain ja ainoastaan avioliitonulkopuolisen yhdynnän, ei halimista, suutelua, seurustelua tai muuta banaalia. Toiseksi, tuomiota vaarten tarvitaan neljän (4) rehellisen, "hyvämaineisen" miehen todistus, että he ovat NÄHNEET itse aktin, yhdynnän. 

 

Rangaistus avioliitonulkopuolisesta yhdynnästä on kategorisesti sama molemmille osapuolille; raipparangaistus. Sen jälkeen Koraani määrää, että tekijät on jätettävä rauhaan, jos he katuvat tekoaan. No, määrätyn raipparangaistuksen jälkeen taatusti katuvat. Ellei kyse ole masokisteista, mutta se on jo toinen juttu.

 

Oleellista on myös, että Koraani määrää ankaran rangaistuksen henkilölle, joka syyttää avioliitonulkopuolisesta seksistä ketään ilman em. todistusta. Aiheeton "rikosilmoitus" on tässä siis myös Koraanin mukaan selkeä rikos.

 

Koraanin julistama islaam EI siis määrää moisesta kivitystuomiota, kuten usein luullaan, ei myöskään kuolemaa millään muullakaan metodilla - ellei sitten kuole tuossa raipparangaistuksessa.

 

Kivitystuomio avioliitonulkopuolisesta seksistä EI ole osa islaamia, vaan ihmisten keksimä määräys, osa shariaa, tapaoikeutta, jota siis myös musliimit ja koko islaamilainen yhteisö, umma, voi muuttaa niin halutessaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Markku Porhonen

Sinällään varmaan totta mitä kirjoitat. Mutta mitä Islamilla tarkoitetaan? Mitä on käytännön tasolla Islam sen harjoittajille?

Koraani on tietenkin se alkuperäisin elementti Islamissa, mutta käytännössä mukaan on tulleet Hadith (tai hadithit, Profeetan sanomiksi väitetyt lausahdukset) joista osa on selkeästi vääriä, osasta kiistellään. Niiden merkitys on kuitenkin suuri, niihin vedotaan erittäin paljon. Sharia laki pohjautuu pitkälti Koraaniin ja Hadithiin.

Islam on siis moniulotteinen asia, siitä on erilaisia tulkintoja, riippuen mihin traditioon sitoudutaan, kenen uskonoppineen ääntä kuunnellaan. Jos pitäydyttäisiin vain Koraaniin, olisi asia hiukan yksikäsitteisempi, Koraanissakin on tavallaan ristiriitaisuuksia, on käskyjä vääräuskoisten tappamisesta jos on rauhanomaiseen rinnakkaiseloon kehottaviakin. Riippuen, mihin Muhammadin elämäntilanteeseen ne sijoittuvat. Mohammadin henki ja Islamin tulevaisuus oli välillä veitsenterällä.

Raipparangaistus on aivan ilmeisesti tyypillinen rangaistus todistetusta aviorikoksesta. Muistan jostain lukeneeni, että Gamal al-Banna, tunnettu islamilainen toisinajattelija, olisi väittänyt, että nimenomaan Koraanin mukaan naista pitäisi tuollaisessa tapauksessa rangaista vain kotiarestilla, ei saa enää poistua kodistaan. En enää kyllä löydä tuollaista lähdettä. Oletko lukenut tuontapaisesta vaihtoehtorangaistuksesta?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mukavaa, kun kirjoitat aiheesta. Mutta unohdat Sunnan ja hadith kirjoitusten merkityksen. Vain koraanin sanaan uskovia muslimeita tuskin on. Sunna ja hadith ovat hyvin tärkeitä elämän ohjaamiseen islamilaisissa yhteisöissä ja näistähän näitä asioita kumpuaa.

Toimituksen poiminnat