jheyno Gutta cavet lapidem - non forte, sed saepe cadendo

Perustietoa islaamista III

  • Islaamin suuri oivallus
    Islaamin suuri oivallus
  • "Viinist√§ on enem√§√§n haittaa kuin hy√∂ty√§"
    "Viinistä on enemään haittaa kuin hyötyä"

Kuuluuko alkoholikielto Koraanin julistamaan islaamiin?

No ei kuulu.

Alkoholi on koko islaamilaisen kulttuurin ainoa varsinainen kulttuuri-innovaatio. Jopa sana ”alkoholi” on johdettu arabiankielisest√§ sanasta, joka tarkoittaa ”tyhj√§ksi keitt√§mist√§”, ”kuivaksi keitt√§mist√§” jne.

Koraanin mukaan Jumala on luonut koko maailman, my√∂s ihmisen, ja antanut kaikelle, my√∂s ihmiselle, el√§misen edellytykset. Koraani opettaa: Merkiksi Jumalan hyvyydest√§ (16:67)”…teille on merkki taatelipuiden ja viinik√∂ynn√∂sten hedelmiss√§: te saatte niist√§ itsellenne juovuttavaa juomaa ja hyv√§√§ ruokaa. Siin√§ on merkki niille, jotka ajattelevat.” Mit√§ j√§rke√§ olisikaan, ett√§ Jumala kielt√§si juomasta jotain, jota h√§n on ihmisen juotavaksi luonut? No ei mit√§√§n, tietenk√§√§n.

MIT√Ą Koraani sitten oikein alkoholista sanoo?

1) edellisen lisäksi: (4:43) kännissä rukoileminen. Tämä on ymmärrettävää. On aika noloa pyytää Jumalalta jotain, ja seuraavana päivänä ei enää krapulassa muista, mitä Рjos muistaa edes pyytäneensä.
2) Koraani opettaa, että viinistä on sekä hyötyä että haittaa, mutta haitta on suurempi (2:219). Tämä pitää tietysti paikkansa, kuten myös länsimainen tutkimus osoittaa; punaviini vähentää sydän- ja verisuonitautiriskejä, mutta maksakirroosi tappaa. Kohtuus siis on kaiken ydin, ei kieltäminen.
3) Koraani opettaa my√∂s (5:90-94), ett√§ ylet√∂n viinin juominen johtaa helposti ongelmiin, ”saatanan t√∂ihin”. T√§t√§ korostavat my√∂s mm. kristillinen etiikka ja vaikkapa suomalainen kansantietous nk. ”r√§hin√§viinasta”. Jos ei itsell√§ ole kokemuksia k√§nniss√§ r√§yh√§√§misest√§, useimpien jollain l√§heisell√§ on.- jommallakummalla puolella nyrkki√§. Koraani j√§tt√§√§ ”rankaisemisen” maalliselle p√§√§t√∂ksenteolle, islaamista ei noissa rangaistuksissa ole kyse p√§tk√§n vertaa.

Mistä sitten alkoholikielto, ruoskimiset, kivitykset jne.?

Taustalla on yksinkertaisesti se tunnettu tosiasia, että kansalaisten yksityiselämän tiukka sanktiointi tekee kansalaisista helppoja hallittavia.

Lis√§√§ nelj√§nness√§ osassa…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

‚̧ 3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat