jheyno Gutta cavet lapidem - non forte, sed saepe cadendo

Valehtelu viimeinen keino???

Seppo-Juha Pietikäinen julkaisi jälleen 25.10.2014 yhden lukuisista kummallisista apologioistaan Kakon tueksi. Sen sisältöä ei voi jättää tälläkään kertaa kommentoimatta, virheelllisen tietopohjan (lue: suoran ja selkeän valehtelemisen) ja johdonmukaisuuden puutteen takia:


 


 

”Pj T Soinin .... Jopa perustuslaki tarvittaessa kumotaan.


 

Ensinnäkin on todettava, että Suomen Perustuslain aseman maan perustuslakina varsinaisesti kumottiin jo 1.1.1995 lähtien, Suomen EU-jäsenyyden myötä. Toiseksi väite siitä, että Soini olisi vaatinut ”perustuslain kumoamista” on selkeä valhe, kuten SPJn antamasta linkistä voidaan todeta: Soini on esittänyt, että JOS SOTE-uudistus on (muka) ristiriidassa nykkyisen Perslain kanssa, se voidaan – aivan Perslain säädösten mukaisesti – säätää määräenemmistöllä. Onko Persut niin vaarallinen Kakolle, että täytyy tyytyä valehteluun?


 

”Mutta, mutta. Samaan aikaan  T Soini haluaa kaataa hallituksen. Minä haluan kaataa tämän hallituksen, sanoo Soini tuossa Ylen haastattelussa.”


 

Juuri näin: Soini vaatii yhteisen sopimuksen mukaista lainsäädäntöä toteutettavaksi ja hallituksen kaatamista. Nämä kaksi eivät ole ristiriidassa. Mitä kohtaa SPJ ei ymmärrä? Vai kiristääkö Kako? ”Jos ette anna meitiin jatkaa loppuun asti, ei sanamme ole minkään arvoinen.” SITÄKÖ on ”suoraselkäinen kakoilu”?


 

”Eilen hän uhosi, että jos tätä sote –lakia ei saada aikaiseksi kokoomuksen kanssa, se tehdään ilman kokoomusta vaalien jälkeen.”


 

Näin todennäköisesti käy.


 

”Tuo olettamus pitää sisällään sen, että Soinin puolue on vaalien jälkeen varmasti hallituksessa.”


 

Ei pidä. Se ei edellytä, että Persut olisi hallituksessa. Se edelllyttää, että kansa, äänestäjät, eivät kannata epäluotettavaa puoluetta, jonka sanaan ja tekemiin sopimuksiin ei voi kukaan luottaa – edes Kakon jäsenet. Saa nähdä, kuinka käy.


 

” Viimeisessä HS:n tekemässä gallupissa Soinin puolue oli pudonnut neljänneksi.”


 

Kalluppi ei ole eduskuntavaalit. Vertaapa edellisiä kalluppeja vaalitulokseen!


 

”Pääministeri Alexander Stubb rahoitteli eilen oppositiota, että sote –laki saadaan opposition kritiikistä huolimatta.”


 

Siitä sitten vvain ehdotus eduskuntaan. Lain säätäminen Suomessa kestää minimissään 3 päivää. Odottelemme innolla Stubbin esitystä ja sen läpimenoa.


 

” Perustuslain muuttaminen Soinin tyylillä tuskin saa keltään valtiosääntöasiantuntijalta kannatusta.”


 

Ja taas valehtelun linjoilla, SPJ: missä vaiheessa Soini on esittänyt Perslain muuttamista?


 

” Nyt suuresti ihmettelin tätä Soinin ylireagointia.”


 

Jep. Onhan se suomalaisessa politiikassa selvää ”ylireagointia”, että vaaditaan sopimuksista kiinni pitämistä. Ja että sitä vielä vaaditaan Suomen ”yrittäjäystävällisimmältä” puolueelta, Kakolta.


 

P.s. Toivon itse, että Suomessa ei enää ikinä hyväksytä huonosti valmisteltuja lakeja. Viiemisen sanan asiassa sanoo kansa seuraavissa vaaleissa. Katsotaanpa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ristiriitainen on todellakin mainitsemasi blogikirjoitus. Soinin sanomiset eivät ole ristiriidassa keskenään. Soini vaatii hallitusta toimiin soteuudistuksen läpiviemiseksi jo tällä hallituskaudella kun uudistuksella on kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen tahtotila.

Ja todellakin Soini sanoi että mikäli nykyinen perustuslaki on ristiriidassa uuden lain voimaansaattamiseksi, niin silloin perustuslakia on muutettava ja etenkin kun näyttää uudistuksella olevan kaikkien puolueiden tuki. On vain kysymys yksinomaan siitä että Kokoomuksen viimeinen tahto soteuudistuksen läpiviemiseksi on yksityissektorin osallistuminen budjettivarojen "kuppaamiseen". Miksi nuo veroparatiiseja hyväksikäyttävät yksityiset yhtiöt saisivat siivun budjettivaroista? Hyvin toimeentulevat voivat käyttää yksityisiä palveluja ilman subventointia.

Onhan kirjoittaja karuselliainesta, joten ei kai arvostelu ole sopivaa, mutta pakko on sanoa oma mielipide miten Soinin sanomisen olen käsittänyt. Kokoomuksella taitaa olla jo hätä puserossa kannatuksen jatkuvasta laskusta, joka sitä paitsi on aivan ansaittua.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Sen verran täytyy täsmentää, että ainakaan töllössä tai tuossa YLEn jutussa soini EI puhu Perslain muuttamisesta, vaan nimenomaan määräenemmistöstä. Hän, aivan aiheellisesti, ihmettelee, että jos kaikki kannattavat, kuka oikein vastustaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juu, niin puhuu määräenemmistöllä, siis 5/6, perustuslain muuttamisesta ennen sotelakiesitystä sellaiseen muotoon ettei uusi laki riko perustuslakia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #8

Lainaus ylen sivuilta: "Perustuslain vastaisia päätöksiä ei pidä tehdä, se on ilman muuta selvä. Mutta jos tämä perustuslaki ei näiltä osin anna myöten, voidaan laki viedä läpi viiden kuudesosan enemmistöllä nopeasti."

Kyllä tuossa tarkoitettaneen juuri SOTE-lain läpiviemistä 5/6 enemmistöllä, nopeasti. Ei siinä Perslain muuttamisesta puhuta. Asia on toki esitetty huonolla suomella, jollaisella ei ainakaan yo-kirjoituksissa kovin hyvää arvosanaa saane.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Jaa, minä kyllä käsitän tuon sitaattien sisällä olevan siten että tarkoitetaan nimenomaan perustuslain muuttamista kiireellisenä 5/6 äänten enemmistöllä. Eihän uudistus muuten voi mennä läpi kun kerran perustuslaillisia ongelmia nykyisen lain kanssa. Eri asia on sitten voidaanko perustuslakia muuttaa kiireellisenäkään siten ettei jää ongelmia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #11

Kyllä tuo 5/6 tarkoittaa nimenomaan tavallisen, Perslain kanssa ristiriidassa olevan, lain säätämistä kiireellisesti.

Reijo Tossavainen

Pietikäinen käy epätoivoista yhden miehen informaatiosotaa Kataisen, Stubbin ja kokoomuksen puolesta ja perussuomalaisia vastaan. Kun Pietikäisen paukut ovat vähissä, niin se johtaa helposti jopa koomisiin tilanteisiin.

Jotu Karjalainen

Uuden Suomen puolueettomuudesta kertonee se että noita spj.n blogeja nostetaan urakalla rolleriin...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En ota kantaa US:n toimituspolitiikkaan, mutta kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että SJP:n blogien kommentointia ei estä ja sensuroi US:n toimitus, vaan SJP itse. Siihen hänellä toki on oikeus ja mahdollisuus, mutta se on jo toinen juttu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Meinaatko, jotta Kakon vaalilauseet ovat yhtä kakofoniaa?

Kielitieteilijä kun olet, tietänet, mitä sana persu alun perin tarkoittaa, se kuulemma esiintyy Agricolan kääntämässä raamatussakin, valisti Aristoteleen Kantapää. Mutta tietävtkö perussuomalaiset?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ihan hauskasti sanottu, mutta, noin "kielitieteilijänä", on pakko todeta, että "Raamattu" kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, erisnimi kun on.

;-)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101718756636_u...

Ylen Radio 1:n Aristoteleen kantapää -ohjelmassa haastateltu Kotimaisten kielten keskuksen Vanhan kirjasuomen sanakirjan päätoimittaja Pirkko Kuutti totesi, että jo Mikael Agricola viljeli aikanaan persu-sanaa.

1500-luvulla elänyt Agricola loi suomen kirjakielen pohjan.

- Voi olla, että silloin ääntämisasu on ollut lähempänä muotoa pärsy, Kuutti sanoi.

Agricola käytti sanaa Raamatun suomennoksessaan.

- Tulkaat ja alasastukaat, sillä ne persut ovat täydet ja ne persut ylitsekuohuvat, Kuutti antoi esimerkin.

- Persut eivät ole henkilöitä vaan esineitä, viinikuurnia. Niissä viinirypäleistä erotetaan mehu polkemalla tai puristamalla, Kuutti totesi ohjelmassa.

Hän epäili persun olevan lainasana, jota käytettiin todennäköisesti 1500-luvun ruotsalaisissa teksteissä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Epäilemättä olet oikeassa, kun puhutaan Agricolan käännöksestä. Muuten raamattujahan on erilaisia, eri käännöksiä, en tiedä, vaihteleeko sisältökin eri kirkkokuntien raamatuissa opillisista seikoista johtuen? Pitäisikö siis puhua Raamatusta, kun viitataan esim. tietyn kirkkokunnan Raamattuun, tai tiettyyn käännökseen, muuten yleisellä tasolla raamatuista?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #12

Raamattu on erisnimi, teoksen nimi, siinä kuin Tuntematon sotilas. Ihan sama, mikä kirkkokunta sitä seuraa. Viron "raamat" taas on suomeksi yksinkertaisesti "kirja Mitä mahtaisi tarkoittaa "yleisellä tasolla raamattu"?

Mielennkiintoista olisi tietää, mikä tuon "persun" kielihistoriallinen tausta olisi, mistä kielestä se siis on alunperin ja mikä sana tuossa kielessä on vastaavassa käytössä nykyisin. Itse ainakaan en kovin nopeasti keksi.

Tapio Vehmaskoski

SPJ:n asioiden mieleisekseen käsittely ja oikominen harhaanjohtaviksi on suorastaan "geneettinen" piirre läpi koko henkilön kirjoitusten historian. En väitä häntä kirkasotsaiseksi partiopojaksi.

Kieltämättä, joku toinen voisi ajatella niin.

Ropi Jarrela

Jotenkin vaan tässä tuli mieleen Suomen vanha hallitusmuoto johon eräs työtön joskus ymmärsi vedota kun ei päässyt töihin, ja valtio joutui maksamaan korvauksia. Seurauksena oli, että lakia muutettiin niin, että sanamuoto : pitää täydennettiin muotoon pitää pyrkiä.

Toimituksen poiminnat